Over het Proces
Over het interactief ophalen van ‘waarden’ voor de visie is al veel gesproken, en het is ook allemaal al weer lang geleden. Ik noem alleen wat woorden die bij mij opkomen als ik onze zienswijze weer teruglees: geen context (er werd niet gesproken over de Omgevingswet- of visie), oppervlakkig en kinderachtig (qua vorm). We hadden met deze werkwijze niet het idee dat onze inbreng heel serieus werd genomen.
Over de Waarden
De waarden die we meegegeven hebben staan correct in de visie. Helaas matchen deze nu al niet, dus in de visie al niet, met de beschrijving van de Ambities en Ontwikkelingsplannen…
Er staat bijvoorbeeld bij Ontwikkelingen en Ambities in Den Dolder op blz. 99-101:
- ‘Een ambitie in dit gebied is het behoud van bestaande bedrijven zoals de Remia, en het bieden van uitbreidingsruimte op dit bedrijventerrein’ (inmiddels aangevraagd en al vergund). Als BDD zijn we hier op tegen en we hebben dit overal waar dat kon actief meegedeeld, zie ook de ‘Lange termijnvisie voor Den Dolder’ dat aan de nieuwe raad is verzonden in april 2022. Hoe kan dan hier staan dat men Remia wenst uit te breiden?
Het op deze manier formuleren in dit stuk wekt sterk de indruk dat Den Dolder dit wil, of dat wij als BDD dit hebben meegegeven. Beetje kwalijke framing.
Dit zelfde geldt voor de bedrijven op het industrieterrein Fornhese, daar zou uitbreidingsruimte gewenst zijn, en ook meer industrie binnen de zware milieucategorie.
Dit thema is naast de ‘Waardensessies’ ook bij inwoners opgehaald dmv enkele stellingen voor ondernemers, op het platform OmZeist. Daar is maar liefst nul keer op gereageerd, geen percentage voor of tegen dus. Hoe kan dit dan hier zo staan? Want wij hebben als BDD in de waardenvisie juist aangegeven dat we geen ruimte willen voor uitbreiding, want er is al veel leegstand. En zeker niet in de hoogste milieucategorie, want dat vinden we niet wenselijk pal naast een natuurgebied van NNN.
- Een andere ontwikkeling is de ‘(door)fietsroute’ (snelfietsroute) tussen Amersfoort en Utrecht. Daarover staat geschreven dat ‘hiermee een lang gekoesterde wens van veel inwoners uit Den Dolder in vervulling ging’! Dat is een rare verdraaiing van woorden, want de wens van inwoners was vooral; het verbeteren van het fietspad langs het spoor. Over de doorfietsroute zijn de inwoners helemaal niet geraadpleegd! Gemeente Zeist heeft hier geen inspraak of participatie nodig gevonden. De doorfietsroute is een ideetje van de provincie en moet koste wat het kost dwars door het centrum van DD lopen op vitale wegen. Wegen die daardoor ongeschikt zijn geworden voor het toenemende bestemmingsverkeer naar het centrum (vanwege de spoorwegafsluiting)!
In de tekst van de Omgevingsvisie wordt dit nu heel anders voor het voetlicht gebracht. Dat geeft weinig hoop voor de toekomst.
Hoe verder
Wij hebben aangegeven dat we de opgehaalde ‘Waarden’ voor de Omgevingsvisie graag aangevuld en verder uitgewerkt zouden zien, want dat zou kunnen leiden tot een visie met concrete doelen en meer richting voor de toekomst.
Reactie daarop in de zienswijzenota is: ‘De gemeenteraad zal gaan besluiten of dit noodzakelijk en passend is voor de Omgevingsvisie. Want we moeten eerst ervaren met elkaar wat in de praktijk, in gesprek over nieuwe initiatieven, wat helpt en wat wenselijk is’.
Dat lijkt ons de verkeerde volgorde. Het zou inderdaad concreter kunnen worden in de volgende fase, die van een Omgevingsplan, maar die is er nu nog niet. Dus hoe gaat dat dan in de tussentijd?
Er bestaat nog geen Omgevingstafel om initiatieven te bespreken en er bestaat nog geen Omgevingsplan. Maar, staat er; ‘hier gaan we wel naar toe werken. Tot die tijd is het goed om te beseffen dat er sámen, tussen gemeente en samenleving, ontdekt zal moeten worden wat wel en niet werkt’.
We geven de raad mee dat dit te vaag is. Het is zo weinig Smart, dat je daarmee juist onzekerheid en zorgen creëert ipv een goed gesprek. Aan alle reacties te zien vanavond tijdens deze Ronde Tafel, wekt deze ingeslagen route geen vertrouwen, eerder angst voor de toekomst. Dat kan toch niet het doel zijn?
BDD Zienswijze Zeister Omgevingsvisie